U bevindt zich hier:/Over yoga
Over yoga 2018-01-17T22:36:00+00:00

Over Yoga

Dat wat wij tegenwoordig als yoga kennen (de houdingen en de ademhaling) is in de yogatraditie slechts een onderdeel, niets anders dan oefeningen om het lichaam en de geest voor te bereiden op stilzitten en meditatie. Reflectie en contemplatie op het fysieke lichaam en de mentale processen verschaften oude yogi’s inzicht in zichzelf, maar ook in de natuur waarvan wij allemaal deel uitmaken. Deze kennis over verbondenheid met de natuur (Yuj) en mentale processen is ook de herkomst van het woord Yoga. Mentale stabiliteit en emotionele balans waren in het oude India niets anders dan positieve bijwerkingen, waarvan wij vandaag nog de vruchten plukken.

Patanjali en het achtvoudige pad

Vrijwel alle vormen van Yoga vinden hun basis in het werk van Patanjali, dat bekend staat onder de naam Yoga Sutra’s. De Sutra’s van Patanjali vormen een sluitend geheel van acht onderdelen die samen richting en betekenis geven aan alle aspecten van aandachtig leven.

Yama: algemeen geldende normen zoals geweldloosheid, eerlijkheid, niet stelen en matigheid
Niyama: zelfreflectie met respect voor het geheel waarvan wij deel uitmaken.
Asana: toegewijd en minutieus oefenen van lichaamshoudingen
Pranayama: systematisch en aandachtig observeren van fundamentele processen in het lichaam door onder andere ademhalingsoefeningen.
Pratyahara: de studie van het tot rust brengen van de invloed van zintuigen en organen.
Dharana: het oefenen van de vaardigheid om onverstoord te concentreren
Dhyana: onbevangen contemplatie en meditatie
Samadhi: de weg naar vervolmaking door juist begrip en juist handelen.

De oorspronkelijke sanskrit tekst is door B.K.S. Iyengar toegankelijk gemaakt in de uitgave “Light on the Yoga Sutra’s of Patanjali”. Een standaardwerk voor yoga beoefenaren.